100% Belgisch
Gratis verzending vanaf 35€
30 dagen geld terug garantie
Voor mensen die intensief sporten (meer dan 3x per week) is het extra belangrijk om erop te letten dat ze voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen. Uiteraard zijn alle vitamines belangrijk, maar voor een duursporter is het vooral belangrijk om te letten op bepaalde vitamines.
Wat zijn de belangrijkste vitamines en wat doen ze? Hieronder bespreken we kort de belangrijkste vitamines voor sporters, namelijk: vitamine B, vitamine D en vitamine C.
B-vitaminen zijn essentiële micronutriënten die een cruciale rol spelen in de energieproductie van ons lichaam. Ze activeren natuurlijke energie door betrokken te zijn bij de stofwisseling van koolhydraten, eiwitten en vetten. Dit is met name belangrijk voor sporters, aangezien deze processen zorgen voor de energie die nodig is tijdens fysieke inspanning. De acht verschillende B-vitaminen, namelijk thiamine (B1), riboflavine (B2), niacine (B3), pantotheenzuur (B5), pyridoxine (B6), biotine (B8), foliumzuur (B11) en cobalamine (B12), komen voor in verschillende voedingsmiddelen zoals groenten, vlees, granen en noten.
Hoewel een gezond en gevarieerd dieet doorgaans voldoende B-vitaminen levert, kan een tekort negatieve gevolgen hebben voor sportprestaties, zoals verminderde energie. Met name vitamine B12 en foliumzuur zijn essentieel voor de aanmaak van rode bloedcellen en eiwitsynthese, wat belangrijk is voor weefselherstel en onderhoud. Een ernstig tekort aan deze vitamines kan leiden tot bloedarmoede en verminderde prestaties. Voor veganisten, die geen dierlijke producten consumeren, is het belangrijk om extra aandacht te besteden aan vitamine B12, aangezien dit van nature alleen in dierlijke producten voorkomt.
Vitamine D inname gerelateerd aan atletische prestaties is een hot topic. Hoewel dit technisch gezien geen vitamine is, is dit hormoon noodzakelijk voor de opname van calcium. Hierdoor is het essentieel voor de gezondheid van de botten. Het speelt ook een belangrijke rol bij de immuun functie en het verminderen van ontstekingen. De laatste jaren is er meer onderzoek gedaan naar de gevolgen van vitamine D-tekort bij sporters. Het is aangetoond dat lage niveaus de fysieke prestaties kunnen verminderen en de incidentie van stressfracturen kunnen verhogen. Vitamine D draagt bij tot het behoud van een goede gezondheid en optimale atletische prestaties.
Antioxidanten zijn essentiële micronutriënten die in verschillende vormen voorkomen in onze voeding, zoals vitamine C, E, A, omega 3, zink, en andere minder bekende stoffen. Deze antioxidanten beschermen de cellen tegen de schadelijke effecten van vrije radicalen, die ontstaan wanneer het lichaam stress ervaart, zoals tijdens zware inspanning.
Voor sporters is het belang van antioxidanten extra groot. Naarmate het lichaam meer zuurstof verbruikt, bijvoorbeeld tijdens intensieve of langdurige training, worden er meer vrije radicalen gevormd. Dit verhoogt de behoefte aan antioxidanten om deze schadelijke stoffen te bestrijden en ontstekingen of allergieën te verminderen. Vitamine E en omega 3, die te vinden zijn in vette vissoorten en oliën, zijn hier goede voorbeelden van.
Een gevarieerd en evenwichtig dieet, rijk aan fruit en groenten, is essentieel om voldoende antioxidanten binnen te krijgen. Met name vitamines C en E, bètacaroteen en selenium zijn belangrijk voor het beschermen van celmembranen tegen oxidatieve schade. Er zijn aanwijzingen dat een combinatie van antioxidanten kan helpen bij het verminderen van ontstekingen en spierpijn. Bovendien kan zware en langdurige inspanning de behoefte aan vitamine C verhogen, soms tot wel 1000 mg per dag.
Met Athlex performance en Athlex mobility kan de behoefte aan vitamine C op een veilige manier worden verhoogd met 180mg of 225% van de RI (referentie inname).