In tegenstelling tot Macronutriënten, beter gekend als koolhydraten, proteïnen en vet, leveren micronutriënten ons lichaam geen energie. Omdat ze geen calorieën bevatten kunnen ze onze geen energie boost geven. Echter helpen ze ons metabolisme wel in het omzetten van voeding naar energie. Zo helpen bijvoorbeeld verschillende vitaminen B bij het vrijmaken van energie uit koolhydraten.
Andere belangrijke rollen van micronutriënten zijn onder meer het helpen bij de productie van zuurstofdragende eiwitten, het behoud van de gezondheid van de botten, een goede werking van het immuunsysteem en de vochtbalans. Ze helpen ook bij de synthese en het herstel van nieuw spierweefsel en beschermen tegen oxidatieve stress.
Aangezien atleten een hoge energiestofwisseling hebben en hun lichaam op een intenser niveaus moet functioneren, hebben ze doorgaans een hogere behoefte aan micronutriënten dan niet-sporters. Bovendien benadrukt lichaamsbeweging de metabole routes waar vitamines en mineralen worden gebruikt en kan het ook leiden tot biochemische aanpassingen die de behoefte aan micronutriënten verhogen. Routinematige lichaamsbeweging kan ook de omzet en het verlies van vitamines en mineralen uit het lichaam versnellen.
Dan blijft er nog de vraag, hoeveel extra vitamines en mineralen hebben atleten dan nodig, en welke?